Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Los Angeles

Los Angeles történet

Los Angeles, California, Történet

Los Angeles története

Los Angeles, California, Történet

Los Angeles összetéveszthetetlenül XX. századi város. Kizárólag a modern technológia lehetett képes arra, hogy a sivatagi földdarabot a világ egyik legvirágzóbb nagyvárosává változtassa.

Los Angeles mai területén ie.11000-ben a vadászó-gyűjtögető csumasok és tongvák éltek. Békés életüknek a 16. században a spanyol hódítok vetettek véget.

A spanyolok sokáig elhanyagolták Kaliforniát. Kietlen vadont láttak benne, ennek ellenére jócskán kihasználták kikötőit, ahol a hajósok megpihentek és feltöltötték készleteiket. Miután Franciaország, Anglia és Oroszország is érdeklődött a területek iránt a spanyolok megérkeztek és megkezdték Kalifornia gyarmatosítását.
Missziók alakultak és a helyi őslakosokat a kereszténység felvételére kényszerítették. A missziók államosítása után az indiánok városokba vagy ranchókba települtek át, ahol nagy szegénységben éltek, és himlőjárványok tizedelték őket. Az első világháború idejére az őslakos népesség 95%-a kihalt.

El Pueblo Los Angelest 1781-ben Felipe de Neve, Spanyol Kalifornia kormányzója alapította. A város benépesítése lassan zajlott, a XIX. század elején csupán 315 lakosa volt.

1846-ban amerikai csapatok szálltak partra San Pedrónál és elfoglalták a várost. Majd 1850-ben Kalifornia az Egyesült Államok 31. állama lett. 

Los Angeles fő nevezetességét, Hollywoodot 1903-ban egy bigott házaspár alapította, kezdetben vallásos földműves közösségként. 1911-től D.W. Griffith rendezőt követve egyre több filmes érkezett a városba, és a következő 5 évben közel 35 mozitársaság települt a városba. Mára pedig Hollywood és vele Los Angeles a filmgyártás alfája és omegája lett.

Los Angelest napjainkban különböző negyedek alkotják, pl. Hollywood, Westwood, Santa Monica, Malibu és tucatnyi más. A negyedek között senki nem keres nagyvárosi összefüggéseket, itt mindenki a szűkebb otthonának keretei között él. Itt nincs belvárosi központ körülötte lévő negyedekkel, elő- és alsóvárosokkal.

L.A. olyan hatalmas területen fekszik, hogy az először idelátogatót szinte agyonnyomja. A város megismerésének legcélszerűbb módja az, ha kisebb részekre bontva, egyenként, egyszerre csak egyet nézünk meg. Csalódni biztosan nem fogunk, mindenkit magával ragad a csillogás, a filmekből jól ismert helyszínek és a sztárvilág közelsége.

Forrás: National Geographic Travel: Los Angeles

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!