Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Los Angeles

Los Angeles közlekedés

Los Angeles, California, Közlekedés

Közlekedés

Los Angeles, California, Közlekedés

Légi közlekedés
Szinte valamennyi amerikai és nemzetközi légitársaság gépével el lehet jutni Los Angelesbe. A Los Angeles-i nemzetközi repülőtér az ország egyik legforgalmasabb repülőtere, ide érkezik a látogató zöme. 
A városba ingajáratokkal, buszokkal, taxikkal és limuzinokkal juthatunk el. Az egyes terminálokat ingyenes, 10-20 percenként közlekedő buszjáratok kötik össze a nap 24 órájában.

Vonat
A hosszabb vonalak (Southwest Chief Chicagón keresztül, Sunset Limited Floridából New Orleanson és Texason keresztül, valamint Coast Starlight Seattle-ből Portlanden keresztül) járatai az Union Stationra futnak be. Mindegyik vonalon lehet kupéban vagy hálókocsiban utazni, van büfészolgálat, bár és étkezőkocsi is.

Tömegközlekedés

DASH
A fürge, ezüst-bíbor csíkozású minibuszok gyors, kényelmes, izgalmaktól mentes és olcsó belvárosi utazást kínálnak. Az útvonalak magukban foglalják a legtöbb belvárosi nevezetességet, az üzleti negyedeket, bevásárlóközpontokat, szállodákat és metró államásokat.

Metró
Los Angeles metróállomásai sokszor közhasznú művészi alkotások kiállítóhelyei is. Az öt vonalat kb. 30 millió ember veszi igénybe évente. A viteldíj megegyezik a buszok viteldíjával, egyformán használhatók a zsetonok és az átszállójegyek is.

Metrolink
A helyiérdekű, főként ingázókat kiszolgáló vasúthálózat a Belvárost 44 szomszédos megyével köti össze. A menetjegy ára a megtett távolsággal arányos, és jegyautomatákban vagy az állomásokon lévő jegypénztárakban lehet megvásárolni.

Busz
Nagy-Los Angeles területén több mint 200 buszjárat közlekedik. Térképek és járatjegyzékek az M.T.A. közönségszolgálatánál kaphatók. 

Taxi
L.A.-ben nem lehet csak úgy taxit fogni az utcán. A taxik többnyire a repülőtereken, a vasútállomásoknál, a buszpályaudvaroknál és a nagyobb szállodáknál várakozik. Előre kell telefonon rendelni. A szabott viteldíj bizonyos körzetekben előnyösebb pl. a reptérről a belvárosig kb. 47 $.

Autóbérlés
L.A. nagysága miatt az autózásról nem lehet lemondani. A forgalom nagy, az autósok idegesek. A gyorsforgalmi utakon nem könnyű a közlekedés, különösen csúcsidőben. A belváros a dugók és az egyirányú utcák sokasága miatt is nehezen járható. A legtöbb városrészben bőséggel vannak parkolóhelyek.

Autós közlekedés
Kaliforniában piros jelzésnél is szabad jobbra fordulni, de csak ha előbb megállunk, és nem jön semmi balról. Az U-kanyar is megengedett kereszteződésekben, kivéve ha tábla tiltja. A gyalogosoknak mindig elsőbbségük van, akár zebránál, akár kereszteződésben.

Forrás: National Geographic Travel: Los Angeles

Útvonaltervezés

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!